hr en

Vijesti

EuroPride je najvažnija mjera sloboda u Srbiji

Large foto prajd

Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) izražava solidarnost s LGBTIQ+ zajednicom u Srbiji nakon posljednjih službenih izjava predsjednika i Vlade Srbije o mogućnosti zabrane planirane EuroPride šetnje u Beogradu. 

 

YIHR poziva predstavnike/ce vlasti u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da zaštite osnovna ljudska prava LGBTIQ+ zajednice u Srbiji. Predstavnici/ce vlasti u Srbiji nisu tu da ispunjavaju zahtjeve ekstremističkih grupa i pojedinaca, već da ispune svoju ustavnu obvezu omogućavanja slobode okupljanja. 

 

Sigurnost građana/ki Srbije ne može se postići zabranama i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda. LGBTIQ+ građani/ke Srbije svakodnevno su izloženi brojnim napadima, govoru mržnje, kao i fizičkom i psihičkom nasilju. Žrtvovanje osnovnih ljudskih prava, da bi se podilazilo ekstremističkim grupama i pojedinicima, neodopustivo je i predstavlja flangrantno kršenje Ustava Republike Srbije. 

 

Povjerenje građana/ki u državne institucije ključno je za funkcioniranje svake demokratske države. Ukoliko LGBTIQ+ osobe nemaju pravo da se mirno okupe i šetaju ulicama Beograda jednom godišnje, onda postaje jasno da nisu tretirani kao jednaki i ravnopravni građani/ke te stoga ne mogu imati povjerenje u institucije vlastite države.

 

Povezivanje EuroPride-a 2022 sa složenom političkom situacijom na Kosovu pokazuje nedostatak razumijevanja problema s kojima se suočava LGBTIQ+ zajednica. LGBTIQ+ osobe suočavaju se sa diskriminacijom na različitim frontovima, a njihov položaj nema nikakve veze sa prisutnim tenzijama između Kosova i Srbije ili svakodnevnim tenzijama u regiji. Pravdanje moguće zabrane EuroPride-a političkim tenzijama pokazuje jasnu nespremnost institucija u Srbiji da se suoče s izazovima kojima je LGBTIQ+ zajednica neprekidno  izložena. 

 

Predsjednik, a ni Vlada Srbije, ne mogu otkazati ili odložiti EuroPride. To mogu uraditi samo organizatori EuroPride-a. Prema zakonu, sigurnosnu procjenu mora dostaviti Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a službene odluke o zabrani ovogodišnjeg EuroPride-a još uvijek nema.  

 

Mreža Inicijativa mladih za ljudska prava i naši aktivisti/kinje iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, 17. rujna 2022, šetat će ponosno ulicama Beograda, solidarni sa LGBTIQ+ zajednicom. Poštovanje ljudskih prava i sloboda svih građana/ki u regionu, posebno onih koji su na marginima društva, ostat će osnovni principi rada i aktivizma Mreže Inicijativa mladih za ljudska prava.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.