hr en

Vijesti

Mural Mihajlu Hrastovu i godinu dana nakon postavljanja, nije uklonjen!

Large karlovac

Zagreb, 21. rujna 2022. godine
 
Danas obilježavamo 31. godišnjicu od ubojstva 13 razoružanih i zarobljenih rezervista JNA na mostu iznad rijeke Korane, u Karlovcu.
 
Taj most se od prošle godine, odlukom Gradskog vijeća Karlovca, naziva Most specijalne jedinice “Grom”, unatoč činjenici što je za ubojstva počinjena na tom mostu pravomoćno osuđen Mihajlo Hrastov, pripadnik upravo te jedinice.
 
Na suđenju koje je ukupno trajalo 23 godine, Mihajlo Hrastov, osuđen je i kažnjen 2015. godine na četiri godine zatvora, u što mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i na izdržavanju kazne tijekom 1992. i 2009./2010., te je 2016. pušten na slobodu.
 
Prošle godine, na podvožnjaku blizu spomenutog mosta, nacrtan je mural Mihajlu Hrastovu, mural koji je “otvoren” Hrastovim prisustvom te riječima koje je uputio: “Ja sam svoje, kako se kaže, odradio pošteno, muški.”
 
Sastavni dio murala čine i datumi 21. rujna 1991. (datum ubojstava ratnih zarobljenika) te 21. rujna 2021. Do murala, na stupu, oslikana je i strojnica Ultimax kojom su ubojstva počinjena.
 
S obzirom na činjenicu da se mural nalazi na javnoj površini u nadležnosti HŽ Infrastrukture, Inicijativa mladih za ljudska prava, temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama postavila im je dva pitanja, kada će mural ukloniti, te koje su radnje poduzeli kako bi navedeni mural bio uklonjen, osim slanja zahtjeva za uklanjanje murala udruzi SJP ‘GROM’.
 
Na postavljeni upit zaprimili smo rješenje temljem kojeg se naš zahtjev za pristup informacijama odbija s obrazloženjem da se ne radi o informaciji kako je ona regulirana Zakonom o pravu na pristup informacijama.
 
I ovom prilikom podsjećamo da nije moguće graditi mirnu i solidarnu budućnost ukoliko se ne priznaju i prihvate pogreške iz prošlosti te upućujemo nadležne da se mural Mihajlu Hrastovu ukloni jer predstavlja sramotu za društvo i uvreda je za obitelji ubijenih.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.