hr en

Vijesti

Naši aktivisti sudjelovali na Osnovnom treningu izgradnje mira u Kruševu

Large fb img 1698404537002  1

Zagreb, 30. listopada 2023.

Troje članova naše aktivističke mreže sudjelovalo je na Osnovnom treningu izgradnje mira koji od Centar za nenasilnu akciju organizira već više od dvadeset i pet godina za redom. Trening se održao u Kruševu u Sjevernoj Makedoniji od 6. do 16. listopada 2023. godine, a u nastavku prenosimo osvrt Dore Tomljanović na ovo intenzivno i obogaćujuće iskustvo. 

Trening je bio koncipiran s pažljivo odabranim temama koje su odražavale bitne aspekte izgradnje mira u kontekstu historijskih i recentnih pitanja u regiji. Fokus treninga bio je na temama identiteta, konflikata, rodnih uloga, sukoba i nasilja. Ova paleta tema otvorila je vrata za dublje razumijevanje i analizu ključnih aspekata izgradnje mira u regiji, pružajući sudionicima osnovne uvide i bolje razumijevanje kompleksnih dinamika koje oblikuju kako konflikte tako i mirovne procese. Sve te teme zajedno čine temelj za stvaranje održivog mira i pomirenja u regiji. 

Nadalje, jedne od ključnih tema treninga bile su suočavanje s prošlošću i izgradnja mira. Suočavanje s prošlošću kontekstualiziralo je kako različita društva obrađuju i nose se s traumatičnom poviješću te kako se ta iskustva mogu iskoristiti kao osnova za izgradnju mira i pomirenje. Ova tema je naglasila važnost potrebe za iscrpnim raspravama kako bi se prevladali stari konflikti i stvorili temelji za budući mir.

Isto tako, izgradnja mira u kontekstu doprinosa u izgradnji održivog mira u vlastitim zajednicama bila je ključna komponenta treninga. Polaznici su prikupili alate i vještine kako bi aktivno sudjelovali u stvaranju mira u svojim lokalnim zajednicama i pridonijeli dugoročnoj stabilnosti na jednom međunarodnom planu.

Sudionici su prošli kroz zahtjevan i dubok proces učenja, što je rezultiralo obogaćenim razumijevanjem ključnih aspekata izgradnje mira. Posebno je važno istaknuti raznolikost sudionika, kako u dobnim skupinama tako i prema heterogenoj regionalnoj zastupljenosti. Neki su već imali značajno iskustvo u aktivizmu, dok su drugi tek započinjali svoj put prema izgradnji mira. Kroz intenzivne razgovore i razmjenu iskustava, polaznici su stekli dragocjena znanja i vještine. Ovo iskustvo će im omogućiti da svojim daljnjim radom pruže značajan doprinos izgradnji mira u svojim zajednicama i širem regionalnom kontekstu.

Ovaj trening nije samo bio prilika za stjecanje teorijskog znanja, već i za praktičnu primjenu tih spoznaja u konkretnim situacijama. Učesnici su tako stekli alate i kapacitete koji će im pomoći u rješavanju izazova i konflikata u njihovim zajednicama te u stvaranju pozitivnih promjena prema održivom miru. Evo kako su drugi opisali ovo iskustvo:

Trening bi preporučila svakome tko se interesira za dublje razumijevanje našeg društvenog i političkog konteksta, neovisno o profesiji i području s kojeg dolazi. Rekla bih da je trening jedinstven po tome što, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i znanju njegovih organizatora i voditelja, kreira potpuno siguran i inkluzivan prostor za sve, ali i poziva na introspekciju i osobni razvoj.

Tena

U Kruševo smo došli na izgradnju mira. Deset dana nemira tu smo proveli. Nismo stajali ni u stankama. Noći pune ludila, dani puni razgovora, vrijeme između bilo je čistilište za misli. Misli o životu, koliko je u njem divljine i nasilja, tuge i boli. Koliko teško je te sredine, iz kojih smo došli, mijenjati. Trening me ojačao, kao i ljude uz mene. Sada sam jaka. Sada znam kako.

Valentina Petra

Na Treningu centra za nenasilnu akciju imao sam priliku povezati se s drugim hrabrim i inteligentnim ljudima, čuti mišljenja, znanja i iskustva koja dolaze s različitih (fizičkih i mentalnih mjesta) mjesta  dobiti uvid u neke inovativne metode međuljudskog pristupa koje se mogu primijeniti na mirovni rad što je meni kao studentu antropologije izuzetno bitno, a i ono najvažnije - osvijestio sam i razbio neke predrasude što me pomoglo bolje senzibilizirati na mogućnosti međuetničkog i međureligijskog dijaloga.

Filip Marko

 

FOTO: CNA

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.