hr en

Vijesti

Obilježili smo 31. godišnjicu ratnog zločina u Ahmićima

Large trg ahmic%cc%81kih z%cc%8crtava  1

Zagreb, 18.4.2024. 

 

U ponedjeljak, 15.4.2024. u 17.30 sati Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska održala je simboličnu akciju preimenovanja Trga Franja Tuđmana u Trg ahmićkih žrtava uz podršku i sudjelovanje mladih iz Inicijativine Aktivističke mreže.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska ovom akcijom podsjeća na sudski dokazanu odgovornost koju je hrvatski politički i vojni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom imao u ratu u Bosni i Hercegovini. Jedan od najsramnijih dokaza te prisutnosti jest počinjeni ratni zločin u bosanskohercegovačkom mjestu Ahmići 16.4.1993. u kojem su jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a selo praktički sravnile sa zemljom. 

Simbolički čin koji ovom akcijom zahtijevamo jest imenovanje jedne javne površine u Zagrebu po ahmićkim žrtvama. Ta je akcija inspirirana zahtjevom inicijative pet organizacija - Centra za građansku hrabrost, Documente - centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata - ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva koja su već podnijela zahtjev za imenovanje jedne javne površine u Zagrebu znak sjećanja na ahmićke žrtve.

Podsjećamo, uz akciju preimenovanja, Inicijativa je postavila 3 plakata u Zagrebu kojima podsjeća na zločin u Ahmićima i ulogu državnog vrha RH u ratu u BiH s ciljem povećanja vidljivosti tog događaja u javnom prostoru. Prvi je plakat uništen u manje od 24 sata od postavljanja, a reakciju Inicijative možete pročitati ovdje. Također, Inicijativa je uoči 31. obljetnice zločina postavila plakat i na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića u Bosni i Hercegovini na kojem piše “oprostite u ime građana Republike Hrvatske”. Postavljanje plakata pozdravilo je i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. APRIL” Ahmići. 

Nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bosanskohercegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti politički pritisak da ukloni postavljeni plakat, a kao privremena mjera, poruka isprike je prekrivena. Na isti se način već desetljećima prikriva sramna istina o ulozi Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini. Inicijativa neće odustati dok se to ne promijeni. 

Uništenje prvog plakata u Zagrebu i pritisci na vlasnika reklamnog panela predstavljaju jasne pokušaje ušutkavanja i brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na zločine Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u Bosni i Hercegovini.  Ovom kampanjom Inicijativa opominje sve pripadnike društva da se ne trebamo i ne smijemo pomiriti sa životom u društvu u kojem se ratne zločince osuđene za zločin u Ahmićima ili bilo koji drugi zločin glorificira, poziva na javne (političke) manifestacije i predavanja te se njihove skandalozne izjave “da bi sve ponovili” ne osuđuje. 

Inicijativa ističe i kako već dugi niz obilježava obljetnicu ratnog zločina u Ahmićima i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. Kako bi se istaknula važnost inkluzivne memorijalizacije svih žrtava rata bez obzira na njihovu nacionalnost, prošle je godine Inicijativa s mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetila Ahmiće, ali i Trusinu u kojoj je Armija RBiH na isti dan (16.4.1993.) ubila 20-ak civila i pripadnika HVO-a. 

Preduvjet za put u zdraviju i prošlošću neopterećenu budućnost jest uključivo sjećanje na sve civilne žrtve ratova devedesetih bez obzira na njihovu nacionalnost te hrabro suočavanje s zlodjelima država kojima pripadamo.

 

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih. 

Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Galerija

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.