hr en

Vijesti

Održan okrugli stol “29 godina od ratnih zločina u Ahmićima”

Large okrugli stol 760x400

Zagreb, 23. svibnja 2022.

Obilježavajući 29. obljetnicu ratnih zločina u Ahmićima, u četvrtak, 14. travnja 2022. godine, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Centar za građansku hrabrost, Centar za žene žrtve rata – ROSA i Ženska mreža Hrvatske organizirali su okrugli stol “29 godina od ratnih zločina u Ahmićima”.

Okrugli stol je moderirala Branka Vierda, koordinatorica programa za pravdu i pomirenje Inicijative mladih za ljudska prava, a govorili su Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a iz Sarajeva, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Jerko Bakotin, novinar Novosti te Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

Razgovarali su o službenim politikama sjećanja Republike Hrvatske u odnosu na rat u Bosni i Hercegovini (1992.-1994.), s posebnim fokusom na ratne zločine u Ahmićima i osvrtom na djelomično ostvarenu kaznenu pravdu za zločine u Ahmićima (Kordić i Čerkez (IT-95-14/2)) te izostanak društvene osude ratnih zločinaca. 

Teme razgovora bili su i odnos i stavovi visokih hrvatskih dužnosnika iz RH oko izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini te perspektive kao i uloga Europske unije u odnosu na uspostavljanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Otvorio se prostor i za razgovor o mogućnostima regionalne suradnje u okviru odgovornog suočavanja s prošlošću iz perspektive civilnog društva, a prepoznala se važnost stabilnosti Zapadnog Balkana za izgradnju održivog mira u Europi.

 


Okrugli stol je održan unutar aktivnosti Komemoriranje civilnih žrtava ratova devedesetih na obilježenim i neobilježenim mjestima stradanja koja je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava čija je ukupna vrijednost 170.147€ od čega je 149.922,00€ osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.