hr en

Vijesti

Pamtimo Josipa Reihla-Kira!

Large fb twitter linkedin josipreihlkir

Istraživanje Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj, provedeno i objavljeno 2022. Godine, pokazalo je da većina ispitanika nije nikad čula za Josipa Reihl-Kira te da preko 30% ispitanika o njemu nema ni pozitivno ni negativno mišljenje.


Josip Reihl-Kir bio je načelnik osječke policije koji je snažno zagovarao mirno rješavanje etničkih sukoba kroz pregovore između lokalnih Srba i hrvatskih vlasti u početnim fazama rata u Hrvatskoj kada je svakodnevno razgovarao s mještanima uvjeravajući ih da uklone barikade između sela.

Nenaoružan, u civilnom vozilu, ubijen je iz zasjede 1. srpnja 1991. godine na nadzornoj točki hrvatske policije kada se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji, mjestu nedaleko od Osijeka.

Prije dvije godine, povodom 30. obljetnice od ubojstva Josipa Reihla-Kira, nadležnom odboru Gradske skupštine Grada Zagreba dostavile smo prijedlog za imenovanje ulice, trga ili javne površine po Josipu Reihlu-Kiru. Njegovo ime je još 2014. godine uvršteno u Fond imena za imenovanje javnih površina Grada Zagreba na naš prijedlog. Apeliramo na Grad Zagreb da naš prijedlog usvoji! 

Imenovanjem javne površine u gradu Zagrebu svakodnevno bismo se mogli prisjećati da je nekad među nama živio Josip Reihl-Kir - heroj mira i predani zagovarač demokratskog društva tolerancije i zajedničkog života.

Kako bi i buduće generacije čuvale sjećanje na Josipa Reihla Kira, u suradnji i sa drugim stručnjacima, razvile smo edukativni materijal “Mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90ih godina” koji može poslužiti ili u nastavi povijesti ili organizacijama i akterima posvećenim radu u području mirovnog aktivizma.

Jedna od edukativnih kartica posvećena je upravo Josipu Reihlu Kiru.

Više o spomenutom edukativnom materijalu možete vidjeti:

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.