hr en

Vijesti

Poziv na radionicu: “Tijekom i nakon VRO Oluja: Što se zapravo dogodilo?”

Large oluja siva

Zagreb, 27. srpnja 2022. godine

Želiš znati više o događanjima tijekom i nakon VRO Oluja, o činjenicama utvrđenim u sudskim postupcima, izvještajima domaćih i međunarodnih organizacija te izjavama svjedoka?
Tražiš način kako kritički pristupiti i razgovarati o ratnim događanjima iz naše prošlosti s onima koji imaju drugačije stavove od tebe?
Htio/htjela bi razumjeti i znati više detalja o dominantnim interpretacijama VRO Oluja u politici i javnom prostoru u Hrvatskoj i Srbiji?

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije te pozivaju da sudjeluješ na radionici “Tijekom i nakon VRO Oluja: Što se zapravo dogodilo?”

Oslanjajući se na presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i domaćih sudova, kao i izvještaje domaćih i međunarodnih organizacija te izjave svjedoka, predstavit ćemo faktografiju zbivanja tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja. 

Diskutirat ćemo o različitim interpretacijama događanja tijekom i nakon VRO Oluja u dominatnim narativima u Hrvatskoj i Srbiji, statusu civilnih žrtava u Hrvatskoj i Srbiji, aktualnim zaprekama i perspektivama za pomirenje i suradnju između Hrvatske i Srbije vezano za neriješeno nasljeđe ratova, specifično u odnosu na VRO Oluja.

Radionicu će voditi Ana Gvozdić i Branka Vierda (YIHR Hrvatska) i Marko Milosavljević (YIHR Srbija).

Ako želiš naučiti kritički sagledavati i promišljati događaje iz prošlosti, razgovarati o narativima koji dijele naša društva i sudjelovati u odgovornom suočavanju s prošlošću u cilju izgradnje bolje budućnosti, pridruži se ovoj radionici ispunjavanjem prijavnog obrasca do utorka, 2. kolovoza u 09:00 h.

Radionica će se održati putem platforme Zoom u utorak, 2. kolovoza od 12:30 do 14:00 h.

Za bilo kakva pitanja obrati nam se na email ana.gvozdic@yihr.org.

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.