hr en

Vijesti

Predsjedniče Milanoviću, zašto odlikujete i dodjeljujete počasne činove optuženicima za ratne zločine i jedinicama čiji su pripadnici činili zločine?

Large foto yihr

2022.: U srijedu, 20. srpnja Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, počasni čin brigadnog generala dodijelio je i Đuri Matuzoviću, zapovjedniku HVO-a protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu 2016. godine za ratne zločine na širem području općine Orašje. 

2021.: Predsjednik Milanović je odlikovao HVO-ovu Vojnu policiju i Postrojbu za posebne namjene "Ludvig Pavlović". U presudi Žalbenog vijeća MKSJ u predmetu Prlić i ostali, detaljno se može iščitati o zločinima pripadnika Vojne policije HVO-a. Valentin Ćorić obnašao je funkciju načelnika Uprave vojne policije HVO-a, a navedenom presudom osuđen je na 16 godina zatvora. Berislav Pušić koji je bio zadužen za kontrolu u kriminalističko-istražnom odjeljenju Uprave vojne policije osuđen je na 10 godina zatvora.

2020.: Predsjednik Milanović odlikovao je Specijalnu policiju MUP-a Herceg Bosne, u čije ime je priznanje primio general Zlatan Mijo Jelić, protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2015. podiglo optužnicu za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima, a dva mjeseca kasnije, i  Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo istragu.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.