hr en

europe equals equality

ipaeee

http://www.daniljudskihprava.com/

Projekt Europe Equals Equality je povezao mlade ljudi iz Srbije i Hrvatske kroz otvaranje dijaloga o problematičnim temama za oba društva. Učesnici/ce projekta su bili uključeni u promovisanje evropskih vrednosti koje se ogledaju u odgovornom odnosu prema prošlosti, pozivanju na institucionalnu odgovornost i poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Projekat se odvio u 8 gradova: Subotica, Šid, Apatin i Bačka Palanka u Srbiji, kao i Osijek, Vukovar, Slavonski Brod i Pakrac u Hrvatskoj. U okviru projekta su otvorene dve kancelarije: u Subotici i Osijeku.

Prva faza projekta je bio Trening za trenere/ice na kome je učešće uzelo 24 aktivista i aktivistkinja koji su prošli obuku učeći o osnovama ljudskih i manjinskih prava, mehanizmima njihove zaštite, suočavanju sa prošlošću, te su imali priliku da posete mesta stradanja u Vukovaru i Ovčari. Potom je organizovan Karavan prijateljstva, druga faza projekta, tokom koje su učesnici/ce obišli sve gradove i akcijama na centralnim trgovima i ulicama promovisali projekat pozivajući nove mlade ljude iz svojih zajednica da se pridruže u realizaciji projekta.

U trećoj fazi organizovan je Trening za aktiviste/kinje, kada su treneri/ice koji su prošli obuku u Vukovaru dobili priliku da drže predavanja u svojim zajednicima uključujući nove aktiviste i aktivistkinje. Četvrta faza projekta nosi naziv Time for Europe i u okviru nje je organizovan festival Mesec ljudskih prava, u svih 8 gradova od 21. 11. do 23. 12. 2014. godine. U okviru festivala održan je niz debata, svedočenja žrtava, okruglih stolova, izložbi, koncerata, uličnih performansa, predavanja i filmskih projekcija koje će se baviti promocijom jednakosti, tolerancije i poštovanja različitosti, kao ključnih vrednosti koje doprinose održivom napretku u evropskim integracijama oba društva. Finalni događaj je bila konferencija u Beogradu na kojoj su predstavljeni rezultati projekta i prilika za razmenu iskustava svih učesnika/ca na projektu.

Europe Equals Equality realizuje Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Hrvatskoj uz podršku IPA fondova Evropske unije.

eeelogo  

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.