hr en

približavanje MKSJ mladima u Hrvatskoj

Inicijativa mladih za ljudska prava je ponosna što je bila partner MKSJ Outreach Programa za približavanje mladima s ciljem upoznavanje srednjoškolaca iz ratom pogođenih područja u Hrvatskoj s činjenicama o ratnim zločinima počinjenim u njihovim zajednicama, Hrvatskoj i području bivše Jugoslavije 90-ih godina.

Mišljenja smo da je bitno da mlade generacije koje nisu bile direktno pogođene ratom uče o povijesnim i sudski utvrđenim činjenicama te da razmišljaju kritički i razviju vlastito mišljenje o proteklim ratovima. Vjerujemo da su mladi ključni u procesu pomirbe.

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava su prošli trening Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za održavanje prezentacija u srednjim školama te održali prezentacije u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom BroduBelom ManastiruĐakovu, GospićuGliniZadruPožegi i Dubrovniku na kojima su upoznali učenike sa funkcioniranjem MKSJ, razlozima njegovog osnivanja, njegovim postignućima te predstavili presude i činjenice utvrđene u slučajevima koji su se vodili pred MKSJ. Nakon prezentacija učenici su se uključivali u diskusiju i postavljali pitanja.

Ovaj projekt je dio Programa pravde Inicijative mladih za ljudska prava kojem je glavni cilj osigurati neponavljanje zločina iz prošlosti.

 

 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.