hr en

Vijesti

RYCO mora ostati posvećen miru i regionalnoj suradnji

Large ryco yihr

Otvoreno pismo Regionalnom uredu za suradnju mladih

Kao mreža koja je skoro 20 godina čvrsto posvećena pomirenju u regiji, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva RYCO da poduzme hitne mjere povodom problematičnog postupka omladinskog predstavnika Srbije u RYCO, Jagoša Stojanovića, koji direktno ugrožava principe pomirenja i suradnje među mladima u regiji. 

YIHR također podsjeća RYCO da su organizacije civilnog društva, a pogotovo Krovna organizacija mladih Srbije, iskazale svoju zabrinutost u vezi s izborom Jagoša Stojanovića kao omladinskog predstavnika zbog njegovog angažmana u Ministarstvu omladine i sporta koje nije bilo navedeno u njegovoj prijavi.

Organizacije civilnog društva su prijatelji RYCO-a, a YIHR je oduvijek bio jedan od najvećih zagovornika i pristalica RYCO od njegovog osnivanja. Iz tog razloga, smatramo svojom odgovornošću da reagiramo na kontraverzan odabir omladinskog predstavnika Srbije, kao i na njegove postupke koji se ne baziraju na principima poštovanja i međusobnog razumijevanja u regiji.

Vjerujemo da su preduslovi za uspješan proces pomirenja u regiji sastavni dio misije RYCO, kao njenih pravila i procedura. Smatramo da RYCO mora reagirati u ovakvim situacijama kako bi se sačuvale osnovne vrijednosti na kojima počiva RYCO, a to su mir, demokracija i participacija mladih.

YIHR smatra da je RYCO jedan od ključnih mehanizama u procesu izgradnje mirne budućnosti – gdje mladi ljudi surađuju i razmjenjuju svoja znanja i iskustva širom regije. Ovim putem pozivamo RYCO da reagira na gore navedene nepravilnosti i ponašanja koja ne bi smjela da se dovode u vezu s ulogom omladinskog predstavnika u RYCO.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.