hr en

Vijesti

Zagovaramo implementaciju mehanizama tranzicijske pravde i regionalno pomirenje u okviru Berlinskog procesa

Large berlin process 2022

Photo: © Christian Kruppa

Zagreb, 11. studenog 2022.

Inicijativa mladih za ljudska prava je sudjelovala na Civil Society & Think Tank Forumu u okviru Berlinskog procesa. 

Civil Society & Think Tank Forum je konferencija podržana od strane Njemačkog saveznog ministarstva vanjskih poslova, a organizirana od strane Aspen Instituta i Društva za jugoistočnu Europu. Ova konferencija omogućava predstavnicima civilnog društva s područja Zapadnog Balkana da predstave preporuke donositeljima odluka iz regije i drugih europskih država.

Na panelu “Suočavanje s prošlošću i napori za pomirenje na području Zapadnog Balkana”, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava - Hrvatska, Branka Vierda, je informirala širu međunarodnu javnost o implementaciji mehanizama tranzicijske pravde u Hrvatskoj. Ukazala je na nužnost većeg angažmana Hrvatske u cilju nametanja regionalnog pomirenja kao jednu od prioritetnih politika Europske unije. Konačno, istaknula je perspektive koje tijela Europske unije mogu primjenjivati u svrhu bolje regionalne suradnje na području Zapadnog Balkana.

Na panelu su sudjelovali i Nataša Kandić (Fond za humanitarno pravo), Kushtrim Koliqi (NGO Integra) i Jasmin Hasić (Humanity in Action BiH).

Sudjelovanje Inicijative mladih za ljudska prava na Civil Society forumu u okviru Berlinskog procesa predstavlja nastavak našeg međunarodnog zagovaračkog rada u ovom području.

Inicijativa mladih za ljudska prava je i 2021. godine sudjelovala na konferencijama za civilno društvu u okviru Balkanskog procesa. Na “Civil Society and Think Tank Forum I: Road to Berlin” su predstavnici regionalne mreže Inicijativa mladih za ljudska prava moderirali radnu grupu “Addressing  Legacies of the Past and Regional Confidence Building”. 

Rezultat rada radne grupe su bile preporuke razvijene od strane eksperata u području tema vezanih za suočavanje s prošlošću na području Zapadnog Balkana iz regije, Europe i SAD-a koje su usmjerene prema NGO-ovima i think tank-ovima Zapadnog Balkana, vladama zemalja Zapadnog Balkana te tijelima i članicama Europske Unije.

Na “Civil Society and Think Tank Forum II” je te preporuke u srpnju 2021. godine predstavila Branka Vierda u sklopu panela “Reconciliation, Social Dialogue and Regional Confidence Building”.

Cijeli izvještaj prošlogodišnjeg zagovaračkog rada možete pročitati ovdje

Koristimo prilike za zagovaranje implementacije mehanizama tranzicijske pravde te doprinos regionalnoj suradnji i pomirenju.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.