hr en

Vijesti

Žrtve i javnost imaju pravo i moraju znati što se dogodilo za vrijeme i nakon VRO Oluja te tko je odgovoran za zločine

Large isprika

Zagreb, 2. lipnja 2022. godine

Žrtve i javnost imaju pravo i moraju znati što se dogodilo za vrijeme i nakon VRO Oluja te tko je odgovoran za zločine

Pozivamo vlasti u Hrvatskoj, prije svega najviše državne dužnosnike da se suzdrže od izjava kojima negiraju ili relativiziraju patnju žrtava ratnih zločina koji su počinjeni za vrijeme i nakon VRO Oluja, uključujući i napad na kolonu izbjeglih civila.

Pozivamo ih da unutar svojih nadležnosti vezano za zločine počinjene za vrijeme i nakon VRO Oluja nađu načine kako raditi na produktivnoj suradnji s tužiteljstvima u Srbiji i ostalim zemljama regije, razmišljaju o ostvarenju materijalnih reparacija te se ispričaju za zločine.

Podsjećamo da je kolona izbjeglica koja se kretala iz Hrvatske prema BiH granatirana i napadana i od strane snaga Republike Hrvatske 7. i 8. kolovoza 1995. što je vidljivo iz presude Međunarodnog suda pravde iz 2015. u sporu o primjeni Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Državno odvjetništvo RH do danas nije pokrenulo procese kojima bi se utvrdile činjenice povezane s ovim zločinom i procesuirali počinitelji. 

Zrelo i odgovorno društvo jedino se može razvijati na temeljima priznanja grešaka iz prošlosti te odgovornom odnosu prema žrtvama uz jasnu i nedvosmislenu osudu počinitelja, neovisno o njihovom identitetu, nacionalnom porijeklu ili etničkoj pripadnosti. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.