hr en

Vijesti

Reakcija povodom istupa predsjednika RH Zorana Milanovića

Large srebrenica

Zagreb, 15. rujna 2022. godine

PREDSJEDNIČE MILANOVIĆU, POČNITE JASNO I NEDVOJBENO, OTVORENO I ISTINITO GOVORITI O GENOCIDU U SREBRENICI KOJI SE DOGODIO U SRPNJU 1995. GODINE!


Prestanite s relativiziranjem činjenica utvrđenim u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju te drugih međunarodnih i nacionalnih sudova.


Vaša je dužnost da predstavljate i zastupate Hrvatsku u zemlji i inozemstvu na način koji je u skladu s vrijednostima na kojima ovo društvo počiva. Polemiziranje o genocidu u Srebrenici sigurno nije u skladu s načelima vladavine prava, mirotvorstva, slobode i jednakosti.


Zbog narcističkih, neodgovornih i ubilačkih politika rukovodstava tijekom devedesetih godina, društva, ljudski integriteti i dostojanstvo su uništavani, a posljedice takvih bratoubilačkih ratova, živimo i danas u obliku međuetničke i međunacionalne netrpeljivosti.


Razumijevanje i pomirenje među narodima nije moguće bez demitologizacije nedavne prošlosti.


Umjesto da svoju funkciju koristite kako biste hrabro i odgovorno govorili o uzrocima i posljedicama ratova devedesetih na način da žrtve neovisno o njihovom etnicitetu stavljate u prvi plan, vi se vodite sitno nacionalističkim porivima.


Prestanite s tim i svoju pažnju konačno koncentrirajte na žrtve, posvetite se razmišljanju o tome kako smanjiti međuetničke i međunacionalne tenzije, govorite javno o činjenicama koje su obilježile devedesete.


Zlo rata s neriješenim posljedicama ostavljate budućim generacijama da žive u posvađanim, etnocentričnim zajednicama. Nemate pravo na to.

 
 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.